
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 

 
 

 
 

 

 
 

 
 
 

 
 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-282 

Issued: January 1984 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was 
in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules 

of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question 1: May a lawyer accept a fee in excess of a statutory or court ordered fee? 

Answer 1: Qualified no. 

Question 2: If a lawyer may not ethically accept a fee in excess of a statutory or court ordered 
fee, may the lawyer suggest or accept a gift from the client which would equal the 
amount of the contractual fee between the two? 

Answer 2:  No. 

Question 3: If a lawyer may not suggest such a gift, may the lawyer suggest that the client give 
a gift to a specific charity? 

Answer 3: No. 

References: KBA E-6; DR 1-102(A)(4), (5); KRS 342.320; DR 2-106; Ex Parte Auditor of 
Public Accounts, Ky., 604 S.W.2d 682 (1980); Kentucky Bar Association v. 
Kemper, 637 S.W.2d 637 (1982); KRS 403.220; EC 9-2. 

OPINION 

In 1962 this Committee was asked whether a lawyer could charge in excess of a state 
statutory fee. This request was on behalf of the Workmen’s Compensation Board to the 
expressed statutory enactment of a fee in a workmen’s compensation case pursuant to KRS 
342.320. This Committee stated that the attorney is bound by the statute and it would be 
unethical for a lawyer to charge in excess of the statutory fee. 

Lawyer’s fees are generally governed by DR 2-106 which provides in essence that a lawyer 
shall charge a reasonable fee for services performed. 

A proliferation of statutes now have been enacted in this country and state providing limits 
or setting of attorney fees for performance of work of lawyers.  In essence the legislative body, 
court or administrative body sets the fee.  Obviously, the lawyer may appeal that decision. 
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The lawyer who would seek to charge the client more than is ordered by the court or 
allowable by a statute may be engaging in activity involving misrepresentation, and such action 
most certainly would be prejudicial to the administration of justice. DR 1-102(A)(4), (5). See also 
KBA E-250 and Kentucky Bar Association v. Kemper, Ky., 637 S.W.2d (Ky. 1982). 

This Committee views, without deciding, that the legislature has the power to determine the 
reasonableness of an attorney’s fee.  See Ex Parte Auditor of Public Accounts, Ky., 604 S.W.2d 
682 (1980). 

In some situations the judge may very well order a partial attorney fee against a party 
adverse to the attorney’s client. This is particularly true in divorce cases pursuant to KRS 403.220. 
In that case, where the judgment is “towards” attorney fee there is nothing to preclude a lawyer 
charging the client a fee in excess of that ordered by the judge “toward” the total fee as long as the 
total fee is reasonable.  DR 2-106. 

Absence the above situation or one like it, an attorney is bound by the fee set by the 
legislature or court or administrative agency. 

OPINION 2 

Merely changing a “legal” obligation into a “moral” obligation does not change the 
character of the transaction. If we assume there was a valid purpose for the amount of a statutory or 
court ordered fee we also must assume that changing the enforceability of any obligation to pay the 
excess, if any, does not in itself satisfy the purpose. 

Even if such a gift would be proper otherwise, suggesting or accepting such a gift may well 
violate Canon 9 which says, “A lawyer should avoid even the appearance of professional 
impropriety.” EC 9-2 says, “Public confidence in law and lawyers may be eroded by irresponsible 
or improper conduct of a lawyer. On occasion, ethical conduct of a lawyer may appear to laymen 
to be unethical.” 

OPINION 3 

A client in such circumstances must be permitted to decide how to spend the money 
without guidance from the attorney. To allow otherwise would be to permit a “moral” obligation to 
be imposed on the client which would frustrate the purpose of the statute or court in establishing 
the fee 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


